خانه هوشمند ورود تکنولوژی به زندگی را به خوبی نشان می دهد و شرایطی را فراهم می نماید تا کنترل بسیاری از سیستم های موجود در منزل را از راه دور در اختیار داشته باشید. مزایای متعدد این خانه ها و تاثیر شگفت انگیز آنها بر آسایش تمام افراد خانواده و کاهش هزینه ها باعث شده است تا هوشمند سازی منازل در تمام دنیا اهمیت زیادی پیدا کند. ما در ادامه مقاله به موضوعاتی مانند: اجزای خانه هوشمند ، انواع خانه هوشمند ،مزایای خانه هوشمند و همچنین تاریخچه خانه هوشمند اشاره خواهیم داشت.
خانه هوشمند یا همان اسمارت هوم چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی در تمام امور زندگی، تغییر و تحول شگرفی ایجاد شده است که نمونه بارز آن در هوشمند سازی ساختمان ها قابل مشاهده می باشد. این نوع خانه ها شامل تمام سیستم های الکتریکی نظیر سیستم های سرمایش و گرمایش، روشنایی ، پرده و کرکره برقی،سیستم صوتی و سیستم های امنیتی می باشد که به صورت یکپارچه قابل کنترل هستند.
به عبارت دیگر، امکان کنترل مرتب روشنایی ، پرده ها، سیستم های صوتی و امنیتی و درب باز کن ها، فن کوئل، داکت اسپلیت ، اسپلیت ، گرمایش از کف و حتی روشن و خاموش کردن لوازم برقی آشپزخانه و کنترل باز و بسته بودن شیر آب و گاز و غیره امکان پذیر شده است.
و مهم ترین ویژگی و مزایای خانه هوشمند که در منازل وجود دارد و یک مزیت بزرگ برای آن به شمار می رود، قابلیت کنترل وسایل و سیستم های مختلف از راه دور است. برای کنترل این سیستم ها روش های متعددی ارائه شده اند که اصلی ترین آنها شامل موارد زیر می باشد:
- کنترل سیستم های مختلف منزل از طریق کلیدهای هوشمند
- کنترل از طریق دستگاه کنترل مرکزی(تاچ پنل)
- کنترل از راه دور از طریق اپلیکیشن های نصب شده روی تلفن همراه و تبلت
اجزای خانه هوشمند چیست؟
راه اندازی یک ساختمان هوشمند نیازمند تجهیزاتی با قابلیت های متفاوت است. در کل اجزای خانه هوشمند را می توان بر اساس نوع کاربردشان به دو کنترلرهای هوشمند و تجهیزات تابلوی (نصب شده در تابلو برق سیستم هوشمند) و تجهیزات دیواری سیستم هوشمند ساختمان (کلید های هوشمند و تاچ پنل ها) تقسیم بندی کرد.
تاریخچه خانه های هوشمند
تاریخچه خانه هوشمند در منازل به سال 1966 با معرفی اولین اتوماسیون خانگی echo IV توسط مهندس وستینگاهوس، جیم ستارلند برمیگردد. سیستم معرفی شده توسط وی در ابتدا بیشتر برای کنترل دما مورد استفاده قرار میگرفت. از دیگر قابلیت های این اتوماسیون می توان به امکان ذخیره سازی دستور غذا و همچنین خاموش و روشن کردن وسایل اشاره کرد.
در ادامه تاریخچه خانه هوشمند پس از گذشت کمتر از یک دهه از معرفی اتوماسیون ECHO IV، پروتکل X10 در سال 1975 روی کار آمد و تغییرات شگرفی را در سیستم های هوشمند ایجاد کرد. این سیستم ها در ابتدا برای کنترل تاسیسات ساختمان کاربرد داشت. پس از آن در سال 1992 کوپلر شرکت زیمنس با استاندارد EIBA معرفی شد که دارای نرم افزار ETS بود و در هوشمند سازی وسایل برقی مورد استفاده قرار گرفت.بیشترین تحول در خانه های هوشمند پس از معرفی اینترنت ایجاد شد. در حال حاضر یکی از مطمئن ترین پروتکل ها در این زمینه KNX می باشد.
سناریو در خانه هوشمند چیست؟
با توجه به اینکه تمام تجهیزات به کار رفته در اجزای خانه هوشمند برای بالا بردن سطح آرامش و آسایش و امنیت در منازل می باشد، به همین دلیل امکان تعریف سناریو در آنها فراهم شده است. در واقع با تعریف سناریو شرایط مورد نظر را به سیستم معرفی و بر همین اساس تجهیزات مختلف برنامه ریزی و الگوریتم های سیستم تنظیم میشوند.
مزایای خانه هوشمند
با راه اندازی سیستم های هوشمند می توان به مزایای متعددی دست پیدا کرد که برخی از آنها عبارتند از:
تضمین امنیت در اسمارت هوم
امکان بررسی و کنترل شرایط منزل از راه دور از طریق اپلیکیشن روی گوشی و تبلت وجود دارد. علاوه براین، استفاده از شیر برقی آب و گاز هوشمند نیز می تواند امنیت را بهبود ببخشد.
کاهش هزینه های مصرف انرژی
با تعریف سناریوهای مختلف می توان روشن و خاموش بودن وسایل برقی و سیستم های گرمایشی و سرمایشی را در منزل بر حسب شرایط کنترل کرد. در این صورت با خروج از منزل و فعال سازی سناریو خروج تمام لامپ ها و وسایل برقی خاموش میشوند. علاوه براین، بر اساس دمای محیط نیز سیستم های گرمایشی و سرمایشی به صورت خودکار روشن و خاموش میشوند. تمام این موارد می توانند به شدت بر کاهش 50 درصدی هزینه ها موثر باشند.
افزایش سطح نظم و آسایش در منزل
با توجه به اینکه خانه هوشمند ارتباط بین وسایل مختلف را برقرار می سازد، به همین دلیل می تواند باعث افزایش نظم و آسایش در محیط زندگی شود و تاثیر بسزایی در روند زندگی دارد. برای درک بهتر این موضوع تصور کنید که از محل کار زمان روشن شدن قهوه ساز و غذاساز را تنظیم کنید تا قبل از ورود شما غذا و نوشیدنی آماده باشد. فعال کردن جاروبرقی از راه دور و نظافت خودکار آن، روشن شدن ماشین لباسشویی از جمله موارد هستند که در اسمارت هوم به آن دست پیدا می کنید. علاوه براین، در خانه های هوشمند حتی می توانید کنترل نور پرده و میزان باز و بسته بودن آنها را نیز بر حسب شرایط یا به دلخواه تنظیم کنید.
تاثیر هوشمندسازی منازل بر قیمت ملک
بدون شک هر اندازه ساختمان دارای امکانات بیشتر و بهتری باشد، به همان اندازه نیز ارزش مالی آن افزایش پیدا می کند. با نصب کلید و پریزهای هوشمند یا سیستم های گرمایشی و سرمایشی قابل کنترل از راه دور و موارد مشابه می توان تا حد زیادی ارزش ملک را بالا برد.
قیمت اسمارت هوم
در تعیین هزینه هوشمند سازی منازل فاکتورهای بسیار زیادی نقش دارند که از مهم ترین آنها می توان به نوع تجهیزات، برند، نقاط و سیستم های کنترلی در آنها اشاره کرد. در اجرای اسمارت هوم بر اساس شرایط محیط و خواسته افراد می توان قابلیت ها و تجهیزات متفاوتی را انتخاب کرد. مهم تر از همه اینکه، برند تولید کننده تجهیزات نیز می تواند به شدت بر قیمت ها تاثیرگذار باشد. لازم به ذکر است، به دلیل وارداتی بودن اغلب تجهیزات مورد نیاز این نوع خانه ها، قیمت ها بر اساس نوسانات نرخ ارز تغییر می کند.
باید توجه داشت ارزش ملک هوشمند به مراتب بسیار بالاتر از ملک های دیگر می باشد.
اگر تمایل دارید بدانید این نوع خانه ها دارای چه امکاناتی است، مطلب خانه هوشمند دارای چه امکاناتی می باشد را از دست ندهید.
انواع اسمارت هوم
به دلیل تفاوت هایی که در نحوه پیاده سازی اسمارت هوم ها و همچنین تکنولوژی و پروتکل به کار رفته در آنها وجود دارد، این خانه را می توان در گروه های مختلفی دسته بندی کرد. در حالت کلی چند نوع بر اساس نحوه اجرا و ارتباط بین اجزای آنها وجود دارد که عبارتند از:
1. بی سیم
اسمارت هوم بیسیم یکی از انواع خانه هوشمند است که از این نوع خانه ها تجهیزات بدون نیاز به کابل کشی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و پروتکل های زیادی برای اجرای سیستم هوشمند از این طریق وجود دارند که از مهمترین ویژگی های این شیوه، میتوان به اجرای سریع و آسان و عدم نیاز به کابل کشی اشاره کرد. اما به دلایل مختلف مانند وجود نویز ارتباطات بی سیم ممکن است قطع شود و یک نقطه ضعف برای آنها محسوب می گردد.
2. سیمی
نوع دیگر از انواع خانه هوشمند سیمی است که همان طور که از نام این گروه مشخص است، ارتباط بین تجهیزات مختلف از طریق کابل برقرار میشودکه استاندارد KNX معتبرترین استاندارد جهانی برای پیاده سازی و اجرای سیستم های هوشمند ساختمان می باشد . در این پروتکل تجهیزات از طریق کابل دو زوج و سبز رنگ KNX به یکدیگر متصل می شوند.
آیا اسمارت هوم به صرفه است؟
یکی از رایج ترین سوالات و البته نگرانی هایی که درباره اسمارت هوم ها وجود دارد، هزینه های آنها می باشد. به طوریکه اغلب افراد سوال میپرسند که این نوع خانه ها به صرفه است یا خیر؟ واقعیت این است که هوشمند سازی منازل نیاز به صرف هزینه دارد اما تاثیراتی که کاهش مصرف انرژی به همراه دارد میتواند تا حد زیادی هزینه های اولیه را بپوشاند. علاوه براین، تاثیر بسیار زیاد استفاده از این تجهیزات در منزل بر قیمت ملک نیز می تواند دلیل دیگری بر به صرفه بودن خانه های هوشمند است. در این مقاله ، به بررسی اجزای خانه هوشمند ، انواع خانه هوشمند ،مزایای خانه هوشمند و همچنین تاریخچه خانه هوشمند و … پرداختیم.