در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل فنگ شویی را مورد بررسی قرار دهیم و درباره مسائل مهمی مانند : اهمیت و مفاهیم اساسی فنگ شویی ، ویژگی های فنگ شویی ، فنگ شویی در معماری طراحی داخلی با شما عزیزان صحبت کنیم.
فنگ شویی به چه معناست؟ (به زبان ساده)
اول از همه باید با تعریف فنگ شویی آشنا بشیم؛ فنگ شویی که به معنای باد و آب است، یک فلسفه باستانی در چین برای پیدا کردن دکوراسیون مناسب و چیدمان درست اشیا برای ایجاد بهترین اثر بر سلامتی، شادی، موفقیت، هماهنگی و بهطور کلی انرژی مثبت در ساختمانهای مسکونی، تجاری، باغ و غیره میباشد.
از این رو، مثل همه آدمها که امروزه به دنبال روابط بین محیط زیست و طبیعت هستند، معماران و متخصصان ساختمان نیز شروع به شناخت علم فنگ شویی به عنوان یک الگوی گسترده مرتبط با محیط زیست و معماری و استفاده از آن در طراحیهای خود کردهاند.
همانطور که میدانید فنگ شویی را یک معمار باید مد نظر بگیرد و یک معمار هم برای طراحی معماری نیاز به ابزارهای طراحی معماری دارد که در مقاله ای دیگر به صورت جداگانه به آن پرداخته ایم.
ویژگیهای فنگ شویی
ویژگی های فنگ شویی بسیار متعدد است ، فنگ شویی باعث میشود تا بتوان حداکثر استفاده از نور، رنگ، مواد و قرارگیری مبلمان داخل دکوراسیون داخلی رخ دهد. همچنین باعث ایجاد حس آرامش درون، سلامت و برکت در محیط خانه با حذف کردن انرژیهای منفی از این فضا شود. استفاده از علم
فنگ شویی بسیار ساده است و با رعایت کردن چند اصلاح کوچک در چیدمان خانه، میتواند حس هارمونی طراحی را زنده
و این انرژیها را با شما هماهنگ کند؛ برای این کار کافی است تا چند نکته را انجام دهید.
- پرهیز از بینظمی و هرگونه انباشتگی
- یکی از ویژگی های فنگ شویی استفاده مناسب از رنگها در طراحی و چیدمان
- در نظر گرفتن اشکال هندسی مناسب مانند منحنیها در طراحی و چیدمان
- جهت گیری مناسب در المانهای طراحی و چیدمان اشیاء
اهمیت فنگ شویی
اهمیت فنگ شویی در معماری بسیار بالاست ، با توجه به این موضوع که مردم به دلیل کوچک شدن خانهها یا ساعات بیشتری که خارج از خانه سپری میکنند، باعث شده تا روح و روان انسانها آزوردهتر از قبل و نرخ افسردگی رشد پیدا کند و سبب از بین رفتن انگیزه برای ادامه زندگی بخصوص در جوانان شده است. همین موضوع باعث شده تا علم فنگ شویی اهمیت بسیاری در جوامع امروزی پیدا کند.
مهم نیست که محل زندگی یا محیط کاری شما چه ابعاد یا اندازهای دارد، مهم این است که آنچه در اختیار شماست بهترین بهرهبرداری را برای شما به ارمغان آورد؛ این امر موجب بنا شدن آسایش و آرامش کافی برای محیطی که در آن زمان صرف میکنید میشود تا زندگی شما طوری تنظیم گردد که بیشترین انرژی مثبت و آسودگی خاطر را داشته باشید؛ که این اتفاق با علم فنگ شویی برای شما محقق خواهد شد.
مفاهیم اساسی فنگ شویی
در این بخش به مفاهیم اساسی در فنگ شویی میپردازیم.
1- وحدت بین بهشت و انسان
این موضوع اصلیترین اساس فنگ شویی است به معنای هماهنگی بین جهان و انرژی زمین که هر دو به شکل فیزیکی و نامرئی در فرهنگ سنتی جهان به ویژه چین (پایهگذار علم فنگ شویی) شناخته میشود.
2- عناصر پنچگانه در فنگ شویی
عناصر در علم فنگ شویی نقش مهمی ایفا میکنند. این عناصر شامل آب، چوب، خاک، آتش و فلز است. بخش عمده فنگ شویی در واقع روابط همین نیروهای طبیعی با یکدیگر است.
3- هماهنگی بین خیر و شر (یین و یانگ)
از زمان قدیم انسانها بر این باور بودن که همه چیز دو بخش دارد که یکی خوب و دیگری بد است؛ چینیها این دو بخش را یین و یانگ مینامند که بخش مثبت یانگ و بخش منفی یین است.
- یین: اصول منفعل طبیعت که بصورت تاریکی، سرما و رطوبت به نمایش گذاشته میشود و نشان دهنده قلمرو مردگان است.
- یانگ: اصول فعال طبیعت که بصورت نور، گرما و خشکی به نمایش گذاشته میشود و نشان دهنده قلمرو زندگی است.
4- فرم مدرسه
فرم مدرسه در واقع شکل فیزیکی کوهها و مسیر آبهای اطراف آن که به مکانها و ساختمانها ختم میشود، است.
5- تعادل بین فضای داخلی و خارجی
فرم خارجی بهطور کلی به شرایط توپوگرافی و شکل سایت و فرم داخلی بهطور کلی به نقشه، ارتفاع و عناصر ساختمان گفته میشود.
مفهوم فنگ شویی نه تنها در انتخاب منظر و سایت بلکه در چیدمان داخلی نیز به کار میرود. همچنین فنگ شویی در نما ساختمان نیز بسیار کاربردی است.
فنگ شویی در معماری داخلی
از فنگ شویی در معماری داخلی استفاده های زیادی میشود برخی از این استفاده ها ،استفاده از رنگ است که در فضاها به صورت زیر است زیرا هر رنگ دارای انرژی خاصی است و به فضای شکا کمک شایانی میکند:
- آب: آبی و سیاه
- چوب: سبز و قهوهای
- آتش: قرمز، زرد تند، نارنجی، ارغوانی و صورتی
- خاک: زرد روشن، خاکی و قهوهای روشن
- فلز: سفید و خاکستری
ویژگی رنگ ها و محل قرارگیری آن
- رنگ سبز: بهبود سلامت و توازن زندگی خانواده – شرق خانه
- رنگ آبی: برای تقویت عنصر چوب و ایجاد احساس امنیت – شرق خانه بصورتی که در شمال بصورت سلامت/خانواده و در جنوب برای موفقیت/ثروت
- رنگ قرمز: برای داشتن اوقات خوش و شادی – جنوب خانه
- رنگ سفید: برای حماست از تلاشهای خلاقانه – غرب خانه
المان هایی که عناصر پنج گانه را به خانه شما انتقال میدهند
- آب: آکواریوم، آبنما، اشیاء شیشهای یا رنگ سیاه و یا فرمهای غیرهندسی
- چوب: گیاهان، اشیاء چوبی و کاغذی، اشیایی با فرم بلند یا باریک و استفاده از رنگ سبز.
- آتش: شومینه، اشیاء به رنگ قرمز و فرمهای تیز.
- خاک: اشیاء قهوهای رنگ یا گچی، چینی و سفالی، سرامیک یا الیاف طبیعی، اشکال بهم پیوسته و پهن یا مسطح و صاف.
- فلز: اشیاء فلزی، اشکال گرد و بیضی شکل.
کلام آخر
با توجه به شتاب تند پیشرفت تکنولوژی در چند دههی اخیر و تبدیل شدن محیط طبیعی به مصنوعی، زندگی در این عصر دچار مشکلات متعددی مثل اضطراب، استرس و مشکلات روحی شده است. از همین رو مسئله تامین انرژی و حفظ آن نیز در کنار این مشکلات سبب شده تا آرامش و آسایش انسانها تحدید شود.
علم فنگ شویی بستر مناسبی برای مقابله با این مشکلات است و از این رو که بسیار آسان و بدون هزینهی اضافی در اختیار انسانها قرارگرفته است، میتواند در ایجاد یک زندگی خوب و موفق برای ساکنین خانه تاثیر بسزایی بگذارد.
این امر، لزوم توجه طراحان داخلی را به این علم برای ایجاد هماهنگی بهتر میان انرژیهای ذکر شده در جهت رسیدن به آرامش را میطلبد.