به طور حتم یکی از مهمترین بخش ها در ساختمان سازی و معماری طراحی نقشه معماری است. به طور کلی نقشه یا پلان معماری به نقشه ای گفته میشود که معمار بعد از اندازه گیری طول و عرض زمین محاسبات دقیق توسط طراح با استفاده از ابزارهای طراحی معماری و همچنین خدمات هوش مصنوعی معماری ، شروع به طراحی آن میکند. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر و دقیقتر اطلاعاتی را درباره انواع نقشه معماری ، مقشه های سازه ای ، و طبقات و … به شما عزیزان ارائه دهیم.
نقشه معماری چیست؟
نقشه یا پلان معماری به طور کلی به نقشهها، نقشههای معماری، و طرحهای مفصل اشاره دارد که توسط معماران و طراحان ساختمانی برای نشان دادن طراحی و پلانهای ساختمانها و فضاهای طراحی داخلی تهیه میشود. این نقشهها و پلانها معمولاً شامل اطلاعات مختلفی مانند ابعاد ساختمان، نقشههای پایه، پلانهای طبقات، برشها، نماها، نقشههای الکتریکی، نقشههای سیستمهای مکانیکی و الکتریکی ، سایت پلان و… هستند.
نقشهها و پلانها،حاوی اطلاعات مهمی مانند طراحی ساختمان، ترتیب فضاها، مکانهای دقیق سیستمهای ابزار و تجهیزات، مسیرهای تردد، و دیگر جزئیات معماری و مهندسی برای مجریان ساختمان و سایر افراد مرتبط هستند.
انواع نقشه های معماری
برای اینکه بتوانیم یک نقشه معماری مناسب و زیبا را طراحی کنیم میبایست با انواع مختلفی از نقشههای معماری و پلانهای ساختمانی وجود دارند آشانیی لازم را پیدا کنیم، هر کدام ازی این نقشه ها در ساختمان سازی و کار نهایی ما دارای اهمیت و کاربردهای خاص خود هستند. در زیر به برخی از این پلان و نقشه ها اشاره شده است.
1. نقشه معماری طبقات
نقشه طبقات (Floor Plan) یکی از مهمترین و پرکاربردترین انواع نقشههای معماری است. این نقشه نمایشی از طبقات مختلف یک ساختمان را ارائه میدهد و اطلاعاتی از ترتیب و اندازه فضاها، مکانهای مختلف لوازم و تجهیزات، و دیگر جزئیات معماری و مهندسی را در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
2. نمای خارجی
نمای خارجی (Elevation) در نقشه معماری نقشه ایست که جزئیات ظاهری ساختمان را نمایش میدهد. این نقشه به طراحان، مهندسان، و دیگر اعضای تیم معماری اجازه میدهد تا ایدههای طراحی خود را از منظر ظاهری ساختمان به دیگران ارائه دهند و نقشههایی برای ساختمان تهیه کنند که مطابق با این طرح باشند.
3. نقشه معماری الکتریکی
نقشههای الکتریکی (Electrical Plans) یکی از انواع نقشههای معماری است که جزئیات مربوط به سیستمهای الکتریکی ساختمان را نشان میدهد. این نقشهها اطلاعات مهمی ارائه میدهند که برای نصب و اجرای سیستمهای الکتریکی در ساختمان لازم است. مهمترین اطلاعات در نقشه های الکتریکی عبارتند از :
- نقاط برقی: منظور از نقاط برقی همان پریز ها و سایر تجهیزات در این ساختمان است
- سیستم روشنایی: در نقشه های الکتریکی جای سیستم های روشنایی مانند لامپ ها ، چراغ ها و … مشخص میشود.
4. نقشه های مکانیکی
نقشه مکانیکی (Mechanical Plan) به نقشه ای گفته میشود که جزئیات مربوط به سیستمهای مکانیکی ساختمان را نشان میدهد. این نقشهها شامل اطلاعات مربوط به سیستمهای گرمایش، تهویه مطبوع، و سیستمهای آب و فاضلاب میشوند. که به طور دقیقتری عبارتند از :
- مسیرهای لوله کشی و کابل کشی
- مکان و ابعاد تجهیزات
- سیستم های آب و فاضلاب
- سیستم تهویه هوا
- سیستم گرمایش و سرمایش و …
5. نقشه های سازه ای
نقشه سازهای (Structural Plan) یکی از انواع نقشههای معماری است که جزئیات مربوط به ساختار یا سازهی ساختمان را نشان میدهد. این نقشهها شامل اطلاعاتی درباره سازه یک ساختمان است و برای درک ساده تر این موضوع هر کدام از بخش های نقشه سازه ای را توضیح میدهیم:
- مواد سازهای: نقشه سازهای نشان میدهد که سازههای ساختمان، مانند ستونها، بارها، پایهها، دیوارهای باربر، و سایر عناصر، از چه نوع موادی ساخته شدهاند؛ مثلاً بتن، فولاد، چوب و غیره.
- ابعاد و ترازها: این نقشه شامل اطلاعات دقیقی از ابعاد سازهها، ارتفاعات مختلف و ترازهای مختلف ساختمان است که برای اجرا و ساخت بهکار میروند.
- جزئیات ساختاری: این نقشه شامل جزئیات دقیقی از اتصالات، جزئیات بتنکاری، تیرها، پلهها، نمای سازهای و سایر جزئیات ساختاری است.
6. نقشه معماری برش
7. نقشه های انبار
نقشه انبار همانطور از نامش هم پیداست ، جزئیات طراحی و آراستهسازی انبار را نشان میدهد. این نقشهها به منظور برنامهریزی و بهینهسازی استفاده از فضای انبار برای ذخیرهسازی کالاها و مواد به کار میروند.
8. نقشه معماری لند اسکیپ